Direktlänk till inlägg 3 augusti 2020

Dags att börja spara inte konsumera

Av Bengt Bertilsson - 3 augusti 2020 06:00

Dags att börja spara inte konsumera för att klara framtiden då det verkar inte som vi lärt oss något om historien eller är det bara så att den upprepas


90-talet sade dåvarande finansminister Ann Wibble att alla svenskar bör ha en årslön på banken. Uttalandet väckte kritik – det ansågs orealistiskt att var och en skulle kunna ha en så stor summa sparad

Under 2000 – talet så har de pratat mest om att börja med att spara till en buffert, helst
minst två månadslöner. Då kan du bättre klara olika oförutsedda utgifter som kan dyka upp.

Nu så permitteras varslas och visa får t.o.m gå från jobbet på ståendefot då är bufferten god att ha. Men sen har vi alla som inte har A- kassa för av någon anledning så har hen inte tyckt detta varit nödvändigt då blir det verkligen en kris ganska fort och har hen inte någon buffet jag då blir det verkligen krisartat och vem skall då hjälpa hen.

Dagens arbetslöshet är lika hög som under finanskrisen och det är samma resonomang idag som då . Så vad lärde vi oss av finanskrisen egentligen kanske inget 


Högt tryck på a-kassorna kan ge längre väntetider

 

Trycket på a-kassorna har ökat och hos en del a-kassor innebär det att väntetiderna har blivit längre. Utan ett buffertsparande kan väntetiden bli svår att hantera.
– I värsta fall kan det dröja flera månader, säger Arturo Arques, sparekonom hos Swedbank.

Totalt var över en halv miljon personer, 557 000, arbetslösa i juni, enligt SCB. Den ökande arbetslösheten gör att ärendena hos a-kassorna blir fler, trycket förväntas dessutom bli högre i höst.

– Enligt de senaste siffrorna jag tagit del av ligger väntetiden medianmässigt någonstans mellan fem och sex veckor, från det att man blir arbetslös tills dess att man får sin första utbetalning, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

– Det kan finnas omständigheter som gör att det tar väsentligt längre tid än så, exempelvis om man har svårt att få kontakt med sin arbetsgivare och svårt att få ut de intyg man behöver.

Två månadslöner efter skatt

För den som inte har ett sparande sedan tidigare kan väntetiden bli svår att hantera.

Arturo Arques, sparekonom hos Swedbank, rekommenderar att man sparar ihop till ett buffertsparande som motsvarar minst två månadslöner efter skatt. Alternativt att man räknar ut vad ens kostnader för boende, och de nödvändiga levnadskostnaderna, blir för tre månader.

– Tittar man på hushållens levnadskostnader, inklusive boende, för tre månader överensstämmer det ganska väl med två månadslöner efter skatt. Om man blir arbetslös är det tyvärr så att pengarna inte kommer med en gång. I värsta fall kan det ta flera månader, säger Arturo Arques.

Rekommenderar sparkonto

Har man barn och villa behöver man troligtvis en större buffert än om man är singelhushåll, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

– Är man två vuxna, bor i villa och har två barn kan tre till fyra månadslöner efter skatt vara ett bra riktmärke. Sedan får man göra en egen bedömning utifrån ens situation, säger Frida Bratt.

Buffertpengarna ska förvaras på ett sparkonto med insättningsgaranti och fria uttag, säger Frida Bratt.

– Det är pengar man behöver kunna få loss snabbt och har man dem på börsen eller i fonder kan de ha fallit i värde precis när man behöver dem. Därför är det för riskfyllt att ha just buffertsparandet på börsen.

 


 
 
Amisa

Amisa

3 augusti 2020 10:47

Samhället fungerar nästan som en förälder för människorna som ofta beter sig som barn. Barn tar mer intryck av vad föräldrarna gör än vad dom säger. Samhället belönar människor som har skulder, skuldräntan är jättelåg och du får 30% skatteavdrag (dvs bonus) då du har skulder. Skuldräntan är låg för att man satt ett politiskt beslut om att hålla inflationen på en låg nivå.
Samtidigt är det inte särskilt lönsamt med sparkonton eftersom räntan är så låg att det inte blir särskilt mycket avkastning på kontot. Sedan återstår ju att satsa pengarna på börsen istället, men många upplever det som otryggt att ha pengar där eftersom börsen ibland också går ner.
Vad jag vill säga är att många människor konsumerar massa och har höga skulder eftersom det är ett beteende som staten uppmuntrar och belönar.

http://min-inre-vagvisare.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Bertilsson - Torsdag 28 mars 05:45

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Tisdag 26 mars 05:45

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Måndag 25 mars 06:00

Tickor är svampar som man framför allt hittar växande på träd, levande som döda. En del växer dock på marken. Det finns ca 200 arter tickor i Sverige varav en stor del är arter som gemene man inte lägger märke till, då de ofta är relativt små och väx...

Av Bengt Bertilsson - Söndag 24 mars 05:45

Dags att tömma komposten vars innehåll fått förmultna under ett år.   Ser inte mycket ut för världen kanske och den är inte färdig förmultnad riktigt heller.      Så den sållas och skal, ben och annat material sållas bort så bliv det ca 1½...

Av Bengt Bertilsson - Lördag 23 mars 05:45


Vårstädning vid fågelstationen och marken täckt av solrosfrö och detta räfsade jag upp.   Vid första blicken så ser det ut som kvarlämnad fröer i massor, men visar sig vara mestadels bara skal som fåglarna suttit i buskarna som finns bredvid stati...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards